pühapäev, 3. juuli 2016

George R. R. Martini romaanisari "Jää ja tule laul"


Tegelikult ei räägi ma siin puhtalt ainult raamatust, kuna minu jaoks on selle loo jälgimine segunenud raamatute lugemise ja seriaali vaatamisega. Üritasin küll alguses raamatud enne ära lugeda ja siis vaadata seriaali aga kogu see jant on kestnud nüüd juba üle 5 aasta. Vahel tekib küll tunne, et no tõesti tuleks sellele loole juba ükskord lõpp. Kaua see talv ikka tuleb, võiks juba ükskord kohal olla...

Alustasin nende raamatute lugemist kuskil 7 a tagasi, aastal 2009. Võin öelda et tänaseni on see üks parimaid raamatuid, mida olen lugenud. Just see esimene ja teine osa. Oma müütiliste legendide, sõdurite ja verejanuliste valitsejatega viib see sind omamoodi lummavale ja kaugele maale, kus kardetakse et talv on tulekul, tuues endaga kaasa kurjad elav-surnud, kes tahavad inimkonda hävitada.
Enamus loo ajast jagunevad tegelased kaheks- ühed on need, kes peavad sõdu, kuna nad tahavad saada võimu, st olla seitsme kuningriigi valitsejad, ja teised kes on näinud kuidas talv aina lähemale tuleb, ning milliseid olendeid see endaga kaasa tuua ähvardab. 
Minu lemmik tegelaseks sai kohe algusest peale Põhja valitseja Ned Stark. Teiste seas paistsid silma ka tema sohipoeg John Snow ja tütar Arya Stark. Kahjuks aga sureb Ned juba esimese raamatu lõpus, kui ma mäletan õigesti ja see võttis mult ka soovi kuskil aasta jooksul romaanisarja edasi lugeda.
Aastal 2010 aga tehti raamatu järgi seriaal, mis sai väga populaarseks (Eestis näidati 2011). Loomulikult hakkasin ka mina seda vaatama, kuid peale esimesi osi olin selles pettunud, kuna tegelased ja sündmused ja ühesõnaga kõik seriaalis, tundus mulle võltsina. Seega otsustasin edasi lugu lugeda raamatust. Selleks ajaks oli eesti keeles ilmunud "Troonide mängu II raamat" ja "Kuningate heitluse" ning "Mõõkade maru" I ja II osa.
Lugesin neid kohe, kui raamatukogust kätte sain, järjekorrad olid pikad- 1-2 kuud ja kui raamatu said, siis 14 päeva pärast pidi juba tagastama. Seriaali ma enam edasi ei vaadanud. 2012 aastal ilmus ka seni viimane raamat eesti keeles "Vareste pidusöök" mis koosneb ka kahest osast nagu eelnevad. Kogu romaanisarjas peaks eesti keeles ilmuma veel 3 raamatut, mis peaks ka siis koosnema kahest raamatust (inglise keeles ilmunud nimega "A dance with dragons" (2011.a.), "The winds of winter" ja "A dream of spring", mille kirjutamine on alles pooleli).


Lugesin "Vareste pidusööki" 3 aastat tagasi ja pean ütlema, et see oli tõeliselt igav raamat ja lugesin seda vaid kohustusest tõelise piinaga hinges. Siis hakkasin vaatama jälle seriaali alates 4-ndast hooajast, mis ilmus aastal 2014. Eile õhtul vaatasin 6-nda hooaja viimase osa. Nagu raamatu "Vareste pidusöögi" osad, olid ka 4. ja 5. hooaeg seriaalist igavad ja venivad, ning mitte väga pingelised. Vaatasin neidki rohkem ainult selleks, et teada kuidas lugu lõppeb, mitte kuna need oleks kohutavalt põnevad olnud. 
Peale Ned Starki surma kohe alguses sai minu lemmik tegelaseks tema sohipoeg John Snow. Kui 5-nda hooaja lõpus John Snow surma saab, ning 6-nda hooaja alguses "Surnust üles tõuseb" muutub seriaal jälle väga põnevaks. Kogu 6. hooaeg seriaalist meeldis mulle väga. Ja ootan järgmiste raamatute ilmumist eesti keeles väga, samuti seitsmenda hooaja ilmumist 2017. aasta kevadel.
Minu jaoks suurimad märksõnad võiks olla- šokeeriv tõde John Snow kohta ning see, et kui kohe "Troonide mängu" II raamatu lõpus tundub, et Starkide perekond on hävinenud, siis nüüd on kõik Starki lapsed peale kohutavaid katsumusi taas tugevamad, kui iial varem ja ainus kelle kõik lapsed on surnud on Cersei Lannister.


3 kommentaari:

  1. Millist lõppu Sina ennustad? Kes jääb valitsema Westerost?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just eile olin Apollos ja hoidsin käes inglise keelseid raamatuid ja suur soov oli osta... Aga ootan ikka eesti keelsed tõlked ära :)
      Minu lemmik tegelane on alati olnud John Snow ja seetõttu ma soovin, et just tema saaks raudtroonile. Kuid selleks, et see juhtuks peaks ta saama headesse suhetesse Daenerys Targaryeniga, kuna noh, ma arvan, et aind tema on ainus tõsiselt võetav vastane selles loos. Ilus oleks ju kui need kaks lihtsalt omavahel abielluksid ja oleks kena romantiline lõpp. Kuid minu silmis on Daenerys selline naine, kes ei vaja oma kõrvale meest ega abiellu kunagi, sest nagu me kõik teame siis armastus teeb sind pimedaks ja nõrgaks... Seega ma ootan huviga millal toimub kokkupõrge külma talve ja lõõmavalt kuuma suve vahel :)

      Kustuta