Kolmapäev, 21. detsember 2016

Kergeim viis piparkookide tegemiseks!



Miski pole jõulude juures mõnusam, kui täitsa ise tehtud toit. Nii ma siis olen selle tegemist tõsisemalt praktiseerinud kuskil 5 aastat, sellest ajast, kui mul omal lapsed on. Varem nagu polnud väga vajadust - ema sai kõigega suurepäraselt hästi hakkama :)
Minu jaoks üks imeliselt raske ja kauge asi tundus alati ise tehtud piparkoogitainas. Lapsepõlves koos emaga ma seda kunagi ei teinud ja seega ei tulnud selle pealegi, et seda ise üldse teha saab!
Tean jah, et kui oled korra ise tegemisega hakkama saanud, siis sa enam nii ei arva. Pole seal keerulist midagi. Sellest hoolimata otsisin ma aastaid õiget retsepti ja kohe kuidagi ei leidnud seda, mis just mulle passiks. Kuni eelmise aastani, mil lähenesin asjale omamoodi loominguliselt. Sel aastal täiustasin oma retsepti veelgi.
Valmistamise lihtsus (või keerukus) minu jaoks seisneb selles totras suhkrusiirupi tegemises. Kuna mulle ei meeldi keevad asjad ja kõrged kuumused ja kõik selline, mis tundub nagu pürotehnika, siis oli see minu jaoks alati selline ettevõtmine, mida ma tahtsin edasi lükata.
Eelmisel aastal siis mõtlesingi nii, et ah mis seal siis ikka kasutan suhkrusiirupit. Tuleb võibolla euro võrra kallim hind ja pole nii öko aga suhkur on suhkur. Mõeldud tehtud ja taigen valmis vähem, kui 30 minutiga!
Minu varasematel aastatel kasutatud piparkoogitaigna retsept oli selline:
(kahjuks ei mäleta ma selle päritolu)
  • 4 dl suhkrusiirupit (tumeduse aste oleneb taigna maitse ja tumeduse soovist)
  • 150 g võid (82% rasvasisaldusega)
  • 4-5 tl piparkoogimaitseainet*
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 450 g jahu
kuid sel aastal sai lisatud veel sellised ained ja tulemus oli super:
  • 1 sl hapukoort
  • 1 tl äädikat (30%)
  • 1 muna
Taigna täiustamise mõte tuli, kui nägin perenaine.ee lehel seda retsepti. Arvan, et nüüd on mul leitud enda päris oma täiuslik piparkoogitaigna retsept!


Tegemisprotsess:

  • Pane potti suhkrusiirup, lisa või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Jahuta.
  • Lisa äädikas, hapukoor ja muna
  • Sega osa jahust soola ja soodaga ning lisa seejärel taignale
  • Sõtku tainas kokku, kuni saad päris tugeva pätsi, mis enam laiali ei valgu. Samas arvesta sellega, et külmkapis läheb tainas veel kõvemaks, seega võib ta praegu olla selline vedelapoolsem. Võid seda teha miksriga aga mina eelistan kätega sõtkumist, nii tunnetan taina paksust paremini. Vajadusel lisa jahu või pane veidi vähem
  • Vormi tainast päts, paki toidukilesse ning seejärel pane külmkappi
  • Kui soovid piparkooke küpsetada kohe või näiteks järgmisel päeval, siis pane maitseaineid rohkem
  • Mina teen taigna tavaliselt valmis umbes 2 nädalat enne küpsetamist, siis jõuab see maitsestuda
  • Küpseta 185-kraadises ahjus 10-20 minutit.

Taigna õige paksus enne kokku pakkimist

Valmis!

Head katsetamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar