esmaspäev, 4. juuli 2016

Kirsid

Eelmine aasta sain ma ühe kirsi... see pani mind mõtlema, et peab midagi tegema et saada rohkem. Juba siis oli kirss hädas meeletu lehetäi rünnakuga. Pm söödi pool puud tühjaks. Sel aastal astusin lahingusse juba aprillis sellega, et väetasin kõiki põõsaid ja puid aias. Teine asi, mis tegin oli kahjuritõrje kohe enne õitsemist ja kohe peale viimast õit. Sellest kahjuks aga ei piisanud, et lehetäisid eemal hoida. Alguses tulid nad aind kirsile. Korjasin ära ja pritsisin rohelise seebiga. Ülejärgmisel päeval olid sõbrad tagasi, ning varsti kolisid ka teistele viljapuudele ning ka roos ei jäänud puutumata.
Olin juba hullumas, iga päev korjasin ja korjasin lehetäisid aga miski ei aidanud. Roheline seep nagu üldse ei mõjunud. Nägin, et sel aastal ma päris kirssideta ei jää, juhul kui suudan saaki kaitsta ja puu otsas hoida. Kirss oli rohelisi marju täis.
Googeldasin ja otsisin lahendust. Paljud soovitasid pritsida mürgiga aga mina seda teha ei taha, vähemalt mitte enne kui viimane kirss on korjatud. Siis vb mõtlen selle peale, aga ka aind ühe kordselt ja sellepärast, et söödikud veidi vaest puud säästaks järgmiseks aastaks.
Lõpuks hakkasin proovima erinevaid asju. Algul kaneel- mis alguses küll aitas aga pm sama palju kui roheline seep. Proovisin küüslaugu tõmmist ja see aitas väga hästi.

Küüslaugu tõmmis lehetäide vastu

  • Purustan 1 küüslaugu koos koorega köögikombainis
  • valan peale 1 liitri sooja vett- kuskil 40 kraadi
  • jätan 24 tunniks toatemperatuurile seisma
  • kurnan
  • saadud vedelikku lahustan 500 ml pudelisse nii, et 100 ml küüslauguvedelikku + 400 ml vett

Selle tõmmisega sain kogu aeda pritsida 1 nädala vältel, kauem see ei säili. Tegin pritsimist 2-3 korda ühe nädala jooksul ja enamus õunapuud sain lehetäi vabaks. Vähemalt need, mida ründasid musta värvi lehetäid. Rohelistega on veidi raskem, neile see nii hästi ei mõjunud. Ja need otsustasid kolida ka mujale st läksid roosi hävitama. Seda pritsisin ka küüslauguga ja aitas. Kirssi (seal on mustad lehetäid) ma päris puhtaks aga ei saanud, kuid kordades parem tulemus oli, mis rohelise seebiga.
Ilmselt oli kasu ka sellest, et iga kord, kui kasvuhoonet kastsin ja lapsed vaatama tulid, mis ma teen, korjasid nad kokku kõik lepatriinud, mis leidsid ja viisid kirsipuule või roosile. Ja tundus, et neid on palju! Eelmine aasta ei mäleta, et oleks ühtegi näinud. Üks asi mille veel kindlasti pean järgmiseks kevadeks meelde jätma on see, et külvata palju saialille igale poole- see pidi ka ligi meelitama lepatriinusid, kes hävitavad suurepäraselt hästi lehetäisid.

Sellel aastal olen saanud kirsse juba nii palju ja ilmselt sama palju tuleb veel. Mingi osa on ära söödud ka- pakun et herilased ja sipelgad, neid olen seal hävitustööd tegemas näinud. Ega see teab mis saak pole, aga puu on alles noor ka, küll ta jõuab :)




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar